Home » 2012 » October » 15 » Явор Пенев се увлича по ритуали с бикове от Микенската култура , Варна 2012
09:24
Явор Пенев се увлича по ритуали с бикове от Микенската култура , Варна 2012



 На 11.10.2012 младият варненски скулптор Явор Пенев откри първата си самостоятелна изложба – малка пластика от бронз и плакети в галерия "Тереза" на ул. "Цар Иван Шишман" № 13 в морската столица.

  Работите му са събрани от няколко периода, като малките релефи са по-абстрактни и дават възможност на въображението на зрителя да се развихри. В центъра на експозицията е поставена работата "Шепот" – две човешки фигури, на ръба между реалността и невидимото. В изложбата свое място са намерили и пластики, посветени на Микенската култура и ритуалите от тази епоха. Явор Пенев се вълнува от история на изкуството, като пречупва древните артефакти през призмата на съвременното. Той предпочита да патинира бронза, което придава на пластиките му характерен отлежал вид.

Скулпторът се е представял във Варна м.г. в изложба с колегата си Живко Дончев в галерията "Римски терми". Участвал е в биеналетата на скулптурата в Бургас, Габрово, Плевен, в сборни изложби във Варна.

Ценителите вече са забелязали Явор Пенев и той е оптимист за бъдещето. Преди време творецът е участвал със свои колеги в общ проект за монументална пластика – фигурата на цар Калоян на кон. Идеята на тримата автори се класирала в тройката, но на финала бе избран друг проект, който в момента краси градинката зад Варненския окръжен съд. Цар Калоян трябвало да бъде издържан в каноните на западноевропейското класическо изкуство, без финтифлюшки и излишества, разказва скулпторът.

  Явор Пенев се възхищава от Микеланджело, Роден. От съвременните западноевропейски творци посочва Гехард Гемец, който работи натурни човешки фигури от дърво, "пробити" по специфичен начин. От българските скулптори Пенев цени Любомир Далчев и Иван Лазаров.

  Явор е завършил специалност "Скулптура" във ВТУ при Величко Минеков и Коста Динев. След това е защитил магистратура в Художествената академия при проф. Емил Попов.


                                                                                                                       http://nationalistbg.com
Views: 5833 | Added by: zaza | Tags: Yavor Penev Varna Sculpura | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: