1 2 3 »

DSC_5670

 

 

 

... Read more »

Views: 1120 | Added by: zaza | Date: 09-03-2015 | Comments (15)

 


На 10 април в арт център „Градска градина” бе открита изложба - Бургаски художници в Плевен. С гостуването си творците от морския град връщат визитата на плевенската група, която направи изложба в Бургас в началото на месец февруари и така беше поставено началото на още един културен мост между двата града.
 В изложбата участват 43 автора с 64 творби - живопис, графика и скулптура. Публиката може да види творби на  Анелия Николова, Анета Краева, Анна Михайлова, Атанас Стоянов, Вяра Стефанова, Георги Бостанджиев, Георги Динев, Георги Петков, Даниел Йорданов, Димитрина Мургова, Димитър Тончев, Димо Колибаров, Жанина Дубарова, Златин Симонов, Ирена Иванова, Йордан Маринов, Калина Николова, ... Read more »
Views: 2050 | Added by: zaza | Date: 11-04-2013 | Comments (1)




 Академик Светлин Русев показва "Пролетни изкушения" в Бургас. Така е озаглавена самостоятелната му изложба, която се откри тази вечер в галерия "Пролет". Картините са рисувани специално за арт пространството.Авторът признава, че подобна изложба не е правил досега. Тя носи усещането за пролетта, която винаги идва с едно очакване.
   
"Желанието ми беше да "вляза" в идеята за пролетта и да я покрия със средствата на пластичното изкуство", сподели Светлин Русев. Докато е рисувал картините, той си е представял как всяка една от тях ще стои в залите на галерията. "Когато я подредихме, видях, че платната са свързани с това пространство", допълни художникът.
    Усещанията и чувството, че рисува това, което го вълнува продължава да го провокира да застава ... Read more »
Views: 2923 | Added by: zaza | Date: 28-03-2013 | Comments (0)

 На 18.02.2013 се откри ежегодното издание на изложбата  "Млади бургаски автори". В изложбената зала на дружеството на бургаските художници бяха показани 37 творби на 20 автора - Петя Димитрова, Евелина Рибарова, Ксения Купенова, Рослава Джамбазова, Нели Тодорова, Румяна Йоргова, Пенка Илиева - Чория, Жанина Дубарова, Мария Алексиева, Калина Николова, Лора Янева, Мартина Иванова, Катя Тенекеджиева, Николай Ангелов - Гари, Минчо Танев, Свилен Генов, Владимир Палев, Добрин Вътев, Златин Симонов. Изложбата бе открита от Георги Динев и областният управител Константин Гребенаров. Изложбата бе уважена от приятели,роднини и граждани на град Бургас. Експозицията ще е до 4.03.2013.


... Read more »
Views: 3695 | Added by: zaza | Date: 19-02-2013 | Comments (0)

                                                     

     Николай Лазаров Майсторов е български художник-живописец. Завършва Художествената гимназия през 1963 г. и специалност живопис в Националната художествена академия през 1969 г. Създава живописни платна в жанровете фигурална композиция, портрет, както и графични творби - литографии и офорти. Живее и работи в София. Преподава живопис в НБУ. В галерия „Пролет"  заедно със скулптора Никола Станчев представиха съвместна изложба.

Г-н Майсторов, ... Read more »

Views: 1536 | Added by: zaza | Date: 21-11-2012 | Comments (0)

                                        
   Популярният художник Иван Бахчеванов, наричан от приятели с ласкавото „Бебо”  отпразнува своя 60-ти рожден ден с изложба в залата на Дружеството на художниците в Бургас на улица Александровска 22. Кръглата годишнина му донесе още една голяма радост -  преди около месец във Виена той получи Голямата награда на името на големия австрийски художник Оскар Кокошка.Радостта е по-радост, когато е споделена, затова обяснимо откриването на изложбата и най-вече ... Read more »
Views: 1306 | Added by: zaza | Date: 20-11-2012 | Comments (0)

                                                                  

 На 25.10.2012 в БХГ "Петко Задгорски" се проведе общо отчетно - изборно събрание на дружеството на художниците - Бургас. Бе избрано ново ръководство в състав:
 председател - Митко Иванов
 членове на управителният съвет - Кольо Кехайов, Иван Бахчеванов, Николай Дубаров, Георги Динев, Добрин Вътев, Стойко Сакалиев.
 контролен съвет - Георги Петков, Руси Костадинов, Мария Алексиева.
                               ... Read more »
Views: 3028 | Added by: zaza | Date: 26-10-2012 | Comments (1)

 На 23.10.2012г. бургаският творец Добрин Вътев откри самостоятелна изложба  в галерия "Неси".Известният с невероятните си пейзажи Вътев влиза в ново амплоа и то съвсем целенасочено. Провокативен, дързък и смел той буквално се хвърля с "рогата" напред, за да разбие онази, новата и изключително комерсиализирана реалност, която ни залива все повече и повече."Доста деформация, символика и в същото време една провокация към съвременното общество, в което виждам доста неща, които трябва да се променят. Например стериотипа на жената, тази мода, чалгата, която сериозно се е загнездила и което е по-лошо виждам младите момичета как поемат всичко това, което се излъчва по те ... Read more »

Views: 1136 | Added by: zaza | Date: 26-10-2012 | Comments (0)




 На 11.10.2012 младият варненски скулптор Явор Пенев откри първата си самостоятелна изложба – малка пластика от бронз и плакети в галерия "Тереза" на ул. "Цар Иван Шишман" № 13 в морската столица.

  Работите му са събрани от няколко периода, като малките релефи са по-абстрактни и дават възможност на въображението на зрителя да се развихри. В центъра на експозицията е поставена работата "Шепот" – две човешки фигури, на ръба между реалността и невидимото. В изложбата свое място са намерили и пластики, посветени на Микенската култура и ритуалите от тази епоха. Явор Пенев се вълнува от история на изкуството, като пречупва древните артефакти през призмата на съвременното. Той предпочита ... Read more »
Views: 5832 | Added by: zaza | Date: 15-10-2012 | Comments (0)

 Николай Ангелов - Гари подреди първата си самостоятелна изложба в Бургас в галерия „Неси” и я наименува „Бряг”. Всъщност, единствената творба, която по индиректен начин е свързана с морето, е портретът на капитана. Ники споделя, че във всяка една от изложбите му  капитанът присъства, почти като талисман.И така – след „Изход”, „Нов живот”, „Начало”, „Приказка”... идва „Бряг”.  Живописните платна на Гари ни срещат с обикновени хора и обикновени мигове от техния живот. Изпъкват майки с очи на Богородица, прегърнали своите младенци. Всички картини си приличат не по това, което изобразяват, а по техниката, с която са изпълнени. Това е дълго търсен от Гари стил и похват, само негов и като почерк, и като внушение. Обича хората, наблюдава ги и рисува не просто портрети, а състояния. Преди да се претвори на платното, образът дълго зрее. „Искам да рисувам душата на хората” – споделя художникът, който всъщност е завършил „скулптура” във Великотърновския университет, но ... Read more »
Views: 2799 | Added by: zaza | Date: 13-07-2012 | Comments (0)

 На 25 април 2012 година в изложбената зала на ул. Александровска 22, гр. Бургас бе открита изложба в памет на българският скулптор Атанас Симонов (1946 - 2002). Показани са 37 негови рисунки туш - перо рисувани от художника в периода след 1987 г и 25 бронзови пластики проследяващи творческите търсения и неволи на твореца.
В експозицията има и творби на сина на художника - Златин Симонов, който е и организатор на събитието.
На откриването  се събраха  приятели, колеги и млади хора които в един приятелски разговор почетоха паметта на  Боцмана.
 Изложбата е до 8 май 2012 г. и очаква да бъде посетена от ценителите на изкуството в крайморският град , претендиращ за званието "културна столица на България" !


... Read more »
Views: 2632 | Added by: zaza | Date: 26-04-2012 | Comments (1)

Фестивал Включи града се организира в рамките на проект на Община Бургас „Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще”, BG161PO001/1.1-10/2010/004 по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития", Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013. Финансира се от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Проектът цели да засили ролята на културата като двигател в процеса на развитие на град Бургас. Чрез неговото реализиране бихме искали да подпомогнем устойчивото и интегрирано развитие на Бургас; да допринесем за подобряване на качеството на живот и повишаване привлекателността на града; да обогатим културния живот и създадем условия за равен достъп на всички до него.

Основните дейности, които ще бъдат осъществени в рамките на проекта са:

  • Ø подготовка, организиране и промотиране на иновативн ... Read more »
Views: 1243 | Added by: zaza | Date: 21-03-2012 | Comments (0)

На 28.02.2012 се откри ежегодното издание на изложбата "Млади Автори" - Бургас.В изложбената зала на дружеството на бургаските художници бяха показани 33 творби на 13 автора - Женя Бойчева, Добрин Вътев, Елисавета Ангелова, Димитър Миланов, Христо Динев, Божидар Чантарски, Кирил Душев, Мария Алексиева, Христо Георгиев, Георги Георгиев, Николай Ангелов - Гари, Калина Николова, Мартина Иванова. Изложбата се превърна в една своебразна среща на млади хора които се мъчат да направят нещо в така сивото ежедневие , но разбиращи че на никой не му пука за красиво или най - вече за "младежите" ! След този анализ  ,веселата групичка се отправи към известно бургаско заведение в което се почерпиха и обсъдиха нова концепеница за следващата такава изложба.
 
Views: 48600 | Added by: zaza | Date: 29-02-2012 | Comments (17)

 Котка без опашка - символът на Габрово, се извисява на централния площад пред Общината. Този път обаче, тя е бяла, защото е от сняг. Някои я оприличават и на египетска пирамида, но всички й се радват.Психолог, скулптор и живописец, все млади хора и творчески личности, зарадваха габровци със снежната фигура.Михаил Черкезов, Радан Косов и Ивайло Парашкевов по собствена инициатива започнаха в понеделник да оформят от голямата купчина сняг символа на града. Така те създадоха много емоции  и за малчуганите, които я използаваха за пързалка и игри. Днес вече котката без опашка е почти завършена, но авторите й продължават работата по проекта си.

... Read more »

Views: 1389 | Added by: zaza | Date: 21-02-2012 | Comments (2)

  На 7.02.2012 г. бяха връчени наградите от конкурса на Jameson Irish Whiskey "Done In Sixty Seconds 2012" за България. Първа награда се присъжда на  Мелина - Елина Бондoкова и Росен Илиев, за интерпретацията им върху филма "Edwards Scissorhands". С този филм те ще се състезават за голямата награда на Jameson Empire Awards Done in 60 Seconds 2012 в Лондон през месец март.

< ... Read more »

Views: 2221 | Added by: zaza | Date: 09-02-2012 | Comments (3)

1-15 16-30 31-37