« 1 2 3 »
 Община Малко Търново и Дружеството на художниците - Бургас организират изложба с творби направени по време на тринайсете издания на  международен пленер "Странджанска палитра" - Малко Търново.
От 23 януари до 2 февруари в изложбената зала на ул. 'Алексндровска" 22  ще бъдат показани 73 творби на автори от България, Македония ,Финландия, Турция ,Франция , Гърция, Сърбия и Румъния. Сред участниците са : Кирил Симеонов, Аршак Нерсисян, Тони Димовски, Георги Златев, Димо Генов ,Миню Бонев, В. Масларова, Г. Зайков, Десислава Минчева, Надежда Кутева, Божидар Бояджиев, Леонардо Воче, Божидар Калъчев, Даниел Дянков.
  Откриване 23 януари 2012 г. 18.00 часа
... Read more »
Views: 3199 | Added by: zaza | Date: 23-01-2012 | Comments (0)

Интервюто е дадено за Българското Национално Радио, коментарите и анализите оставяме на читателите:

" – Г-н премиер, защо вашата държава упорито се противопоставя на приемането ни в Шенгенското пространство? Не мислите ли, че преигравате с това си ваше решение след като всички останали са готови на компромисен вариант? Дори и Финландия промени позицията си, а вие се дърпате, както бихме казали по български – „като магаре на мост".

- Оттговорът и преди и сега е един и същ. Вашата държава е пропита от корупция, съдебната ви система не работи, престъпниците се чувстват комфортно и безнаказано, живеят на свобода и дори парадират с престъпния си статус.

- Но ние сме изпълнили техническите критерии, това ... Read more »

Views: 1022 | Added by: zaza | Date: 12-12-2011 | Comments (0)

Със званието "Художник на годината" бе отличен Кръстю Тодоров. Церемонията се състоя в изложбената зала на Дружеството на художниците на ул. "Александровска" 22. Кметът Димитър Николов поднесе на призьора грамота и плакет на Св. Лука, дело на бургаския скулптор Атанас Стоянов. Сред номинираните тази година бяха още художниците Нели Гочева и Жеко Стоянов.

< ... Read more »
Views: 11069 | Added by: zaza | Date: 07-12-2011 | Comments (2)

  Общо 25 творби ще бъдат поставени в изложбеното пространство на Културен дом "Хармония" гр. Варна, от които 11 скулптури на Живко Дончев и и 14 плакета на Явор Пенев. Избраните материали са бронз и дърво. Повечето от подредените пластики могат да бъдат закупени, но някои от експонатите са собственост на колекционери и се предоставят само за експозицията.
Сред интересните работи на Живко личат „Скарабей”, „ДНК”, „Въздушна целувка”, „Сезиф” и „Гарван”. Гарванът всъщност е любим сюжет на автора, който пресъздава митичната птица в различни състояния на самота или в контакт с човека. Скулпторът признава, че го вълнува естетиката на митовете и архаичното повествование. Еднакво предизвикателство открива в изкусното пресъздаване на фини дет ... Read more »
Views: 54170 | Added by: zaza | Date: 07-10-2011 | Comments (20)

  "Къща за птици”, "Торс”,"Трева”, "Единство” и "Метаморфоза” – това са заглавията на най-новите скулптури,създадени по време на петото издание на Международното биенале "Мадарски конник”,създадени, съответно, от Милена Младенова от Бяла, Златин Симонов от Бургас, Бехчет Данаджъ от Шумен, Иван Чолаков от София и Стефан Балог от Румъния.
 Днес те бяха представени при закриване на артсъбитието в Националния историко-археологически резерват "Мадара” от един от инициаторите на биеналето проф. Минчо Минев в ресторант „Мадарски конник". Всеки от авторите получи сертификат за участие от Здравка Стоянова, началник на отдел "Култура” в община Шумен. Тя пожела здраве, успехи и творчески потенциал на скулпторите, който те да разкриват дори и във време, когато културата е в криза.Г-жа Стоянова допълни още, че община Шумен финансира петото издание на биеналето, а новите каменни изделия на изкуството ще бъдат разпо ... Read more »
Views: 3280 | Added by: zaza | Date: 31-07-2011 | Comments (1)


 Единственият по рода си Фестивал на пясъчните скулптури в България придобива международна известност. Китайската информационна агенция Синхуа, която има над 5000 кореспонденти във всички точки на света, ще излъчи репортаж за пясъчния фест.Тази година темата на фестивала е изключително интересна- "Кино”. На Морския бряг в Бургас могат да се видят Карибският пират Джак Спароу, Дарт Вейдър от „Междузвездни войни”, Батман, Чарли Чаплин и още много любими герои от световното кино.

 За по-малко от месец под сръчните ръце на 22-ма скулптори от 8 държави над 3000 тона пясък бяха превърнати във внушителни фигури на герои от 20 от най-добрите филми на всички времена. С всяка изминала година нивото на фестивала става все по-високо.

Интересът към фестивала е изключително голям. Само в съботния и неделния ден посетителите са били над 4000 души. Пясъчният Холивуд е включен и в туристическите маршрути на туроператорите. 

И тази година пясъчните скулптур ... Read more »

Views: 1225 | Added by: zaza | Date: 05-07-2011 | Comments (1)

    На 21 юни, вторник, от 18.00 часа във фоайе ет.3 на Националния дворец на културата се  откри изложба "Съвременни български художници”. Събитието е организирано от Националната художествена галерия и НДК по идея на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и е първото от серия експозиции, на които ще бъдат представяни картини и пластики на модерни български автори.

    Изложбата „Съвременни български художници” представя платна и пластики на четиринадесет изявени наши творци от последните десетилетия - Милко Божков, Греди Асса, Любен Генов, Свилен Блажев, Йордан Парушев, Румен Жеков, Чавдар Петров, Станислав Памукчиев, Стефан Божков, Людмил Лазаров, Емил Стойчев, Захари Каменов, Абрахам Пинкас и Емил Мирчев. Авторите участват с най-новите си работи, които ще могат да бъдат разглеждани през месеците юни и юли.

   Част от произведенията в изложбата ще бъдат откупени  на търг и дарени за колекцията ... Read more »

Views: 1150 | Added by: zaza | Date: 22-06-2011 | Comments (1)

  На 06.06.2001 в БХГ "Петко Задгорски" гр.Бургас се проведе журирането на регионална изложба, която е част от поредицата изложби от трети конкурс "Национални награди Алианц България за живопис, скулптура и графика 2011-2012". Жури в състав: председател - Андрей Даниел и членове  Альоша Кафеджийски, Онник Каранфилян и Пламен Стефанов единодушно присъдиха награди : за скулптура на Траяна Панайотова , за живопис на Йордан Парушев и за графика на Георги Динев.
   Номинации за живопис получиха - Анелия Николова, Дора Славова, Андрей Янев и Светозар Бенчев, номинации за скулптура - Добрин Вътев и Огнян Петков, номинация за графика - Стефка Стоян ... Read more »
Views: 4369 | Added by: zaza | Date: 06-06-2011 | Comments (5)

 На 24 май в изложбената зала на СБХ Бургас беше връчената годишната награда за млад художник. Тя се дава за пета поредна година и е на името на  Руси Стоянов- автор на един от символите на Бургас- "Грамофона”. Учредена е от неговата съпруга Галя Чернева. Тази година наградените творци бяха двама- Анелия Райкова и Стойко Даскалов, сред номинираните общо пет.В общата изложба на дружеството на бургаските художници с живопис, графика и пластика участват над 80 автори. Тази година акцентът беше насочен към младите бургаски творци.

Председателят на ДБХ , Жоро Динев дари за празника три графики- на Маруса Любчева за дарителство и подпомагане на бургаското изкуство, на зам. областния управител Златина Дукова за партньорството на държавата,  чиято собственост е изложбената зала и на кмета на Бургас за партньорството на общината.Димитър Николов обеща на бургаските художници скоро да имат своя изложбена зала и Бургас, освен най-добър град за живеене,  да бъде и ... Read more »

Views: 1381 | Added by: zaza | Date: 24-05-2011 | Comments (3)

 Тази година Биеналето празнува кръгла годишнина, която ще бъде почетена от десетки творци от близки и далечни страни, от сътрудници, приятели и партньори на Дома на хумора и сатирата. Организатори на престижния международен форум на хумористичните изкуства са Музеят „Дом на хумора и сатирата”, Община Габрово, Министерството на културата и Сдружението „Хумор на народите”.  В рамките на ежегодния габровски Фестивал на хумора, на 21 май т.г. от 11.00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на XX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2011 и награждаването на лауреатите.Мотото „Светът е оцелял, защото се е смял” е вдъхновило за участие в неговите 20 издания 9160 автори от 173 страни в света. Тази година то за пореден път събира под покрива на габровска ... Read more »
Views: 1264 | Added by: zaza | Date: 17-05-2011 | Comments (0)






                                                                 



На 13.04.2011г в залата на бургаските художници се откри изложба "Кръг".Тя е по  идея на Йордан Ангелов и Стойко Даскалов . В нея взимат участие общо 17 имена - Анелия Николова,Анелия Райкова,Атанас Стоянов,Александър Димитров,Георги Динев,Дора Славова,Даниел Йорданов,Добрин Вътев,Златин Симонов,Иван Бахчеванов,Йордан Ангелов,Красимир Зинин,ЛораЯнева,Пенка Илиева -Чория,Стойко Даскалов,Станислав Вардев,Тодор Райков.Авторит ... Read more »
Views: 1650 | Added by: zaza | Date: 14-04-2011 | Comments (1)

 

* Откриването е на 3 юни

 

Специално за бургазлии и гостите на града Община Бургас обявява вход свободен за първата нощ на изложбата "Изящните съкровища на траките". Тя ще бъде официално открита на 3 юни /петък/ от 21.00 часа на терасата пред Културен център "Морско Казино". Мястото ще се превърне в сцена, където чрез звук и светлина посетителите ще бъдат върнати хилядолетия назад, в света на древните траки. Специален спектакъл за откриването готвят Елица и Стунджи. На него ще присъстват академик Никола Съботинов - председател на Българска академия на науките, Божидар Димитров - директор на Национален исторически музей, доцент Людмил Вагалински - директор на Национален археологически институт с музей при БАН, кметът на община Бургас Димитър Николов.

 

Безплатни за посещение ще са часовете от 22.00 до 06.00 първата вечер!

 

Изложбата "Изящните съкровища на траките" ще гост ... Read more »

Views: 7849 | Added by: zaza | Date: 24-03-2011 | Comments (84)

  Третото издание на арт фест "Бяло" бе открито на 15.03.2011 от 18.00 часа в залата на Дружеството на бургаските художници на улица "Алескандровска". За втора година в изданието, освен художници, участват и фотографи. За първи път обаче фестивала има и конкурсен характер. За финала са селектирани 60 автори с 70 творби. Жури от художници и фотографи определи и носителите на двете награди - за изобразително изкуство приза получава Дора Славова за "Бялото е материя, черното е цвят", а за фотография - Жечо Планински. Дора Славова  получи парична премия от 700 лева, а Жечо Планински - 300 лева. Средствата са осигурени от доц. Маруся Любчева - директор на Черноморски институт. Двете отличени творби ще станат собственост на художествената галерия "Петко Задгорски". Репродукции на картини на 9 автори и снимки на 8 фотографи ще бъдат включени в дипляната на фестивала. Сред избраните са Никола Станчев, Златин Симонов, Димитър Тончев, Калина Николова, Андрей Янев, Не ... Read more »
Views: 1231 | Added by: zaza | Date: 16-03-2011 | Comments (0)


    видеоматериала е взет от www.morskihora.com



... Read more »
Views: 33524 | Added by: zaza | Date: 25-01-2011 | Comments (50)

От 2011 година стартира проектът „Супер Бургас". Още през януари месец започват процедурите по избор на изпълнител, съобщи изпълнителният директор на акционерно дружество "Зона за обществен достъп Бургас" Павел Маринов.Осигурени са 26 млн. евро по Оперативна програма „Транспорт" и в последния момент успяхме да кандидатстваме, потвърди и кметът на Бургас Димитър Николов, цитиран от Gramofona.com.Парите трябва да бъдат усвоени до 2013 г. Те ще покрият само първия етап от грандиозния проект, наречен „Зона за обществен достъп".До две години бургазлии ще имат пешеходен достъп до вълноломната стена, която ще бъде удължена, а също и до фара. Ще бъде извършена рехабилитация на кейовите места. Ще има изградени паркинги и благоустрояване на зони, изграждане на международен круизен терминал, яхтено пристанище и други.В тази зона ще бъде запазен и реставриран един склад, сграда на повече от век, стр ... Read more »

Views: 27032 | Added by: zaza | Date: 04-01-2011 | Comments (3)

1-15 16-30 31-37