Home » 2010 » August » 22 » четвърто биенале "Приятели на морето " - Бургас 2010
09:02
четвърто биенале "Приятели на морето " - Бургас 2010
                                                                                                 Четвъртото издание на биеналето „Приятели на морето” бе официално открито в Бургас на 21 август 2010 . В изложбата участват 160 автора от цялата страна с 218 творби–живопис, графика и скулптура. Подредена е на двата етажа на бургаската художествена галерия „Петко Задгорски” и изложбената на зала на Дружеството на художниците. Тази година към изложбата са включиха и фотографи от бургаската фотографска общност, които подредиха съпътстваща изложба в сградата на Бургаския свободен университет. Те подредиха над 40 фотографии от 19 автора. Тези прояви са част от лятната културна програма на Община Бургас. Зам.-кметът на община Бургас с ресор култура и образование Йорданка Ананиева поздрави участниците в биеналето.
       „Морето вдъхновява творците за изява. Те го пресъздава в своите творби”, каза тя в приветственото си слово.
„Пожелавам на този формат на следващото му издание, освен национално да има и международно участие”, завърши Ананиева.
        В категория "Живопис" журито отличи художника Иван Бахчеванов за творбата му "Четири измити спомена от едно плаване по непознато море". В категория "Скулптура" отличие е присъдено на Свилен Костадинов за неговото произведение "Мотив от Черноморец 1". Дарина Пеева е победителят в категория "Графика" с "Х-генерация".Наградата на община Бургас журито реши да подели между двама автори - Траяна Панайотова /скулптура/ за "Композиция 1" и "Композиция 2" и Чавдар Петров /живопис/ за "Нощ край морето". В категорията "Млад художник" беше отличена Анелия Николова с творбата й "Хартиени птици".
    Участие взеха - Анелия Райкова , Андрей Янев,Ангел Герджиков,Атанас Стоянов,Георги Златев,Добрин Вътев,Женя Адамова,Иван Маринов,Ненчо Русев,Веселин Дамянов- Вес ,Красимир Зинин,Христо Динев,Димитър Рашков,Златин Симонов,Дора Славова,Спас Киричев,Явор Пенев,Цветослав Христив- Цупи,Боряна Чапърова, Кольо Костов,Иван Бахчеванов и много други.
     "Приятели на морето" е национална художествена изложба за съвременна българска живопис, графика и скулптура, организирана на всеки две години в Бургас. Тя води началото си от далечната 1968 г., като тогава е носила името "Приятели на слънчевия бряг".  Провежда се ежегодно до 1984 г., след което прекъсва за 20 години. Възстановена е през 2004 г. като Национална изложба-биенале "Приятели на морето".
    Изложбата   ще може да бъде видяна от жителите и гостите на Бургас от 21 август до 16 септември в Галерията на СБХ-Бургас и БХГ "П. Задгорски".

 
                                                                                                                                          
Views: 3232 | Added by: zaza | Tags: ZAZA, Burgas, Приятели На Морето | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *: