Home » 2011 » August » 1 » Пети международен симпозиум "Мадарски конник" , с.Мадара 2011
23:51
Пети международен симпозиум "Мадарски конник" , с.Мадара 2011
  "Къща за птици”, "Торс”,"Трева”, "Единство” и "Метаморфоза” – това са заглавията на най-новите скулптури,създадени по време на петото издание на Международното биенале "Мадарски конник”,създадени, съответно, от Милена Младенова от Бяла, Златин Симонов от Бургас, Бехчет Данаджъ от Шумен, Иван Чолаков от София и Стефан Балог от Румъния.
 Днес те бяха представени при закриване на артсъбитието в Националния историко-археологически резерват "Мадара” от един от инициаторите на биеналето проф. Минчо Минев в ресторант „Мадарски конник". Всеки от авторите получи сертификат за участие от Здравка Стоянова, началник на отдел "Култура” в община Шумен. Тя пожела здраве, успехи и творчески потенциал на скулпторите, който те да разкриват дори и във време, когато културата е в криза.Г-жа Стоянова допълни още, че община Шумен финансира петото издание на биеналето, а новите каменни изделия на изкуството ще бъдат разположени в градското пространство на общинския център. Сред официалните гости на закриването бяха заместник-директорът на Регионалния исторически музей в Шумен Асен Йорданов, доц. Спартак  Паскалевски -университетски преподавател, и арх. Иван Цонев. "Поздравявам творците и съм изключително доволна от това, което те направиха през изминалата седмица!” – заяви кметът на село Мадара Христина Димитрова. "За мен беше голяма чест да участвам в това биенале -подчерта единственият чужденец сред скулпторите Стефан Балог от Румъния. -Възхитен съм от организаторите, защото знам колко е трудно да се направи един такъв международен симпозиум на изкуството. Надявам се, че и в бъдеще нашата фондация "Интер-арт” в Румъния и Дружеството на шуменските художници ще бъдат част от подобни прекрасни инициативи, свързани със скулпторите в България.”
 

Председателят на Дружеството на шуменските художници Теменуга Христова също сподели: "В продължение на една седмица, докато траеше биеналето, се създаде много хубав колегиален дух между авторите, създаде се една истинска творческа атмосфера за тяхната работа. И на това биенале те показаха много различни авторски решения, демонстрираха разнообразие на формата, а и като използване на материала (б. а. – русенски варовик) подходиха по нетрадиционен начин. Така авторите създадоха творбите си много артистично и индивидуално!”

Петото издание на Международното биенале по скулптура "Мадарски конник” се състоя в рамките на програмата за честване на 1330-годишнината от създаването на българската държава. 

Пламен ГЕОРГИЕВ


Views: 3266 | Added by: zaza | Tags: Милена Младенова, Стефан Балог, Бехчет Данаджъ, Златин Симонов, Иван Чолаков | Rating: 5.0/2
Total comments: 1
1 Tasmine  
0
What a pleasure to find someone who thinks through the isseus

Name *:
Email *:
Code *: